NOVICE

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta se je Judovsko združenje Slovenije – skupnost tradicionalnih Judov žrtvam poklonilo tudi na judovskem pokopališču v Dolgi vasi

Več

Elie Rosen: Antisemitizem se ni končal s šoo – Potomci preživelih in umrlih v holokavstu za milijone žrtev simbolno prižgali šest sveč – Rdeča struna osrednje prireditve v Mariboru so bile violine

Več

Z včerajšnjo odločbo je Mestna občina Ljubljana (MOL) preprečila vključitev svečnika hanukija v za danes načrtovanem umetniškem performansu pred Galerijo Kresija na Stritarjevi ulici v Ljubljani.

SHANAH TOVAH

21. oktrober 2022

Ob judovskem novem letu premislek o preteklem letu in zazrtost v prihajojočega – Leto 5782 »posladkali« sinagoga, skupnost, pokopališče in rabin – Rosen: »Naš cilj je narediti pozitivno judovstvo vidno«

Več

V Sinagogi Lendava sta nastopila glavni kantor velike sinagoge na Dunaju Shmuel Barzilai in izraelski jazzovski pianist Elias Meiri. Med gosti tudi Nj. eksc. Mons. Jean Marie Speich, apostolski nuncij v Sloveniji, in Nje. eksc. mag. Elisabeth Ellison-Kramer, veleposlanica Republike Avstrije v Republiki Sloveniji.

Več

Pokopališče v Dolgi vasi kot prostor oživljanja judovske tradicije – Predsednik skupnosti Elie Rosen: Novoustanovljeno judovsko skupnost želim voditi kot samozavestno tradicionalno versko skupnost z jasnimi stališči – Skupnost okrepil dolgoletni glavni rabin za Slovenijo Ariel Haddad

Več

Judovska skupnost Gradec predstavlja mednarodni umetniški projekt s slovenskim oblikovalcem Maticem Velerjem

Več

S prižigom osme sveče na velikem svečniku pred Sinagogo Ljubljana na Trubarjevi cesti se je začel zadnji dan hanuke, ki so jo Judje po vsem svetu letos začeli praznovati 28. novembra ob sončnem zahodu. Namen javnega prižiganja hanukije v sklopu praznovanja hanuke je seznaniti siršo javnost s prisotnostjo judovske skupnosti in kulture v Sloveniji.

Več

Danes se je v središču Ljubljane odprla Sinagoga Ljubljana, judovska molilnica Združenja judovskih skupnosti Gradca in Ljubljane. Sinagoga Ljubljana je v prisotnosti predsednika republike zavestno odprla svoja vrata na dan spomina na novembrske pogrome leta 1938, ko so na t. i. »kristalno noč« v noči z 9. na 10. november nacistične skupine napadle in razbile judovske sinagoge.