Pokopališče

V zgodovinskem sporazumu sta se Občina Lendava in Judovsko združenje Slovenije dogovorila, da se pokopališču nekdanje judovske skupnosti v Lendavi vrne prvotna namembnost pokopališča za Jude. Dogovor določa, da pokopališče v nadaljevanju uporablja (izključno) Judovsko združenje Slovenije kot pokopališče za svoje člane. Sporazum je izjemnega pomena, saj mesto Lendava tega območja s tem ne priznava le kot prostora kulturne dediščine, temveč tudi kot kraj judovske verske prakse. S tem mu je skoraj 80 let po koncu druge svetovne vojne vrnilo prvotno namembnost.

Leta 1944 je bila Lendava za Mursko Soboto sedež druge judovske skupnosti na območju današnje Slovenije. Po oskrunitvi in prodaji judovskega pokopališča v Murski Soboti je skupnostno pokopališče v Dolgi vasi zdaj edino celovito ohranjeno judovsko pokopališče v Sloveniji.

Najstarejši del pokopališča sega v čas okoli leta 1834. Leta 1880 so območje razširili in ga obdali s kamnitim zidom. Leta 1906 je bila zgrajen objekt za taharo, ki je ohranjen še danes. Do zdaj je bilo na pokopališču skupno zabeleženih 191 grobov, med katerimi je tudi spominsko obeležje žrtvam holokavsta.