o sinagogi

Sinagoga Ljubljana je judovska molilnica Združenja judovskih skupnosti Gradca in Ljubljane in ima svoje prostore v stanovanjski stavbi v samem središču slovenske prestolnice. Izvirna zamisel, načrtovanje in udejanjenje zamisli je posledica prizadevanj Elieja Rosna, predsednika Judovskega združenja Slovenije. Pred tem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ni bilo mogoče vzpostaviti stalne sinagoge za slovensko judovsko skupnost v Ljubljani, ki se je do odprtja Sinagoge Ljubljana opirala na začasne rešitve.

Sinagoga Ljubljana, ki sledi tradicionalni (ortodoksni) usmeritvi, je svoja vrata odprla na dan spomina na novembrske pogrome leta 1938, ko so na t. i. »kristalno noč« v noči z 9. na 10. november nacistične skupine napadle in razbile judovske sinagoge. Otvoritve 9. novembra 2021 so se med drugim udeležili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, mufti Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić in številni visoki predstavniki iz sveta politike, diplomacije ter širše družbe. Republiko Avstrijo je zastopala veleposlanica Avstrije v Sloveniji, Elisabeth Ellison-Kramer.

Judovska skupnost Slovenije kot zastopnica slovenskih tradicionalnih Judov ter Združenje judovskih skupnosti Gradca in Ljubljane nista v nobeni povezavi s t. i. Judovskim (kulturnim) centrom Ljubljana.

Na otvoritvi sinagoge: predsednik Sinagoge Ljubljana Elie Rosen, glavni rabin Ariel Haddad in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Foto Mateja Jordovič Potočnik

Hachnassat Sefer Thora

Tik pred samo otvoritvijo Sinagoge Ljubljana je slovesnemu vnosu zvitka Tore v sinagogo 3. novembra 2021 prisostvovala delegacija Konference evropskih rabinov z rabini iz Nemčije, Velike Britanije, Francije, Avstrije, Španije, Švice, s Švedske in Poljske. Slovesnost v Sinagogi Ljubljana je potekala v navzočnosti glavnega rabina Poljske, Michaela Josepha Schudricha, skupaj z glavnim rabinom za Slovenijo, Arielom Haddadom, rabinom za deželo Štajersko, Schlomom Hofmeistrom, ter predsednikom graške judovske skupnosti in takrat predsednikom Sinagoge Ljubljana, Eliejem Rosnom.