O skupnosti

Judovsko združenje Slovenije

Judovsko združenje Slovenije – skupnost tradicionalnih Judov je bilo ustanovljeno ob upoštevanju dejstva, da v Sloveniji dlje časa ni obstajalo judovsko versko življenje, ki bi ga lahko pripisali delovanju judovske skupnosti. Na čelu ustanavljanja Judovskega združenja Slovenije, ki je kot verska skupnost priznano s strani Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, sta bila – skupaj z glavnim rabinom Arielom Haddadom – zdajšnji predsednik Elie Rosen in podpredsednica Sara Božanić. Združenje si prizadeva za razvoj in širitev tradicionalnega življenja judovske skupnosti in za njegovo notranjo krepitev, kar med drugim vključuje redne molitve, praznovanja judovskih praznikov, verski pouk za otroke in predavanja. Poleg tega se Judovsko združenje Slovenije opredeljuje kot ambasador judovske kulture v nejudovskem okolju.

Judovsko združenje Slovenije je edina judovska skupnost v Sloveniji, ki je po svojem statutu zavezana tradicionalnemu judovstvu, pri čemer je merilo za članstvo in delo judovsko versko pravo, halaka.

 

Kontinuiteta in stabilnost kot posrednika tradicionalnega judovstva se izražata tudi v dejstvu, da glavni rabin skupnosti že več kot dvajset let opravlja svojo rabinsko dejavnost v Sloveniji in v Judovskem združenju Slovenije vidi poroka za najboljše nadaljevanje svojega dela. Kot edina judovska skupnost v Sloveniji ima Judovsko združenje Slovenije poleg rabina z dolgoletnimi izkušnjami v Sloveniji tudi sinagogo in pokopališče – vse temeljne stebre judovske skupnosti, torej. Molitve v sinagogi skupnosti vodi stalni kantor.

Judovsko združenje Slovenije ni dejavno le v prestolnici Ljubljani. Ker veliko članov prihaja iz Prekmurja, si združenje prizadeva svoje dejavnosti razvijati tudi v tem delu Slovenije. Stalni stiki, zlasti na območju okolice Murske Sobote in Lendave, so zato za Judovsko združenje Slovenije ključnega pomena.

UPRAVNI ODBOR

MMag. Elie Rosen
Predsednik

Predsednik MMag. Elie Rosen, rojen leta 1971, pravnik in poslovni ekonomist, je eden od ustanoviteljev Judovskega združenja Slovenije, ki je bil leta 2022 izvoljen za prvega predsednika skupnosti. Od leta 2021 živi v Sloveniji in v Avstriji. Že leta 1988 je uspešno sprožil reševanje sinagoge v avstrijskem mestu Baden pri Dunaju in skupaj z zdajšnjim predsednikom Evropskega judovskega kongresa dr. Arielom Muzicantom leta 2002 dosegel, da so jo obnovili z javnimi sredstvi. Rosen je direktor sinagogi pridruženega kulturnega centra in se osredotoča na medkulturno občutljivost. Od leta 1998 je tudi predsednik Judovske skupnosti Baden, od leta 2002 je član upravnega odbora judovske skupnosti na Dunaju. Leta 2012 je bil izvoljen za podpredsednika Zveznega združenja judovskih verskih skupnosti v Avstriji, leta 2021 pa za podpredsednika Judovske verske skupnosti Avstrije. Leta 2016 je prevzel vodenje druge največje judovske skupnosti v Avstriji s sedežem v Gradcu, kjer mu je poleti 2022 uspelo zagotoviti potrebna sredstva za ustanovitev prvega avstrijskega judovskega kulturnega centra, ki se bo v Gradcu odprl v letih 2023/2024. Že od samega začetka je bilo Rosnovo delo v Sloveniji, povezano z Judovskim združenjem Slovenije, jasno usmerjeno v širitev in razvoj judovskega življenja ter notranjo stabilizacijo judovske skupnosti. Na njegovo pobudo je bila 9. novembra 2021 odprta Sinagoga Ljubljana, kjer je Judovsko združenje Slovenije našlo svoj dom. Danes je predsednik Rosen dobrodošel predavatelj na temo judovstva v različnih izobraževalnih ustanovah, v svojih publikacijah obravnava judovske verske in zgodovinske teme.

Sara Božanić
Podpredsednica

Sara Božanić je oblikovalka in direktorica Inštituta za transmedijski dizajn, katerega obsežni participativni projekti se osredotočajo na izobraževanje, tehnologijo in angažiranost. Diplomirala je iz modnega oblikovanja, podiplomski študij je iz “Korporativne identitete, strategije in upravljanja” zaključila na Elisavi (Barcelona School of Design and Engineering, Barcelona, Španija). Vzgojena v Murski Soboti, je potomka judovske družine, ki je že pred drugo svetovno vojno prebivala v Prekmurju, natančneje v Lendavi. Ker je odraščala s svojo babico, ki je preživela holokavst, je globoko predana živi kulturi spominjanja. Znotraj Judovskega združenja Slovenije se posveča predvsem ohranjanju judovske dediščine Prekmurja in služenju tamkajšnjim članom skupnosti.

Prof. dr. Lev Kreft
Član upravnega odbora

Prof. dr. Lev Kreft izhaja iz slovenske judovske družine, ki ima v Sloveniji korenine že pred drugo svetovno vojno. Njegova mati, gledališka in filmska igralka Judita Hahn (1926-2020), je preživela Auschwitz, njegov oče je bil dramatik, pripovednik, literarni in gledališki zgodovinar Bratko Kreft (1905-1996). Leta 1990 je bil Kreft izvoljen v Skupščino Republike Slovenije, leta 1992 v 1. državni zbor Republike Slovenije, poslanec slovenskega parlamenta je bil do leta 1996. Od leta 1982 do upokojitve je predaval filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, od leta 2001 kot redni profesor. Svoje delo na univerzi še vedno nadaljuje, a v zmanjšanem obsegu. Je vdovec, oče dveh hčera in dedek petim vnukom. Z družino je že vrsto let aktiven član slovenske judovske skupnosti.

RABINAT

Ariel Haddad
Glavni rabin

Glavni rabin Ariel Isaaco Haddad se je rodil leta 1967 v Rimu v Italiji. Po končanem šolanju je pridobil versko in rabinsko izobrazbo v ješivi Tomchei Tmimim v Safedu v Izraelu in v osrednji ješivi Tomchei Tmimim Lubavtich v New Yorku, kjer je bil posvečen v rabina. Rabina Haddada je pokojni ljubaviški Rebe Menachem Mendel Schneerson imenoval za šalijo za Habad Trst. Leta 2003 je bil rabin Haddad uradno imenovan za glavnega rabina Judovske skupnosti Slovenije (JSS), ki je takrat delovala kot edina judovska entiteta v državi. Maja 2022 je glavni rabin Haddad odstopil z vseh položajev v JSS, da bi prevzel mesto glavnega rabina Judovskega združenja Slovenije. Njegov namestnik je deželni rabin avstrijske Štajerske in glavni rabin Gradca, mag. Schlomo Hofmeister. Rabin Haddad je poročen in je oče sedmim sinovom in hčerki. Živi 60 kilometrov od slovenske prestolnice Ljubljane, v Trstu, kjer je tudi direktor judovskega muzeja. 

Mag. Schlomo Hofmeister
Rabin

Glavnega rabina Ariela Haddada v rabinskih zadevah po potrebi kot njegov namestnik zastopa glavni rabin Judovske skupnosti Gradec in član odbora Konference evropskih rabinov rabin Schlomo Hofmeister שליט״א. Rabina skupaj tvorita rabinat Judovskega združenja Slovenije – skupnosti tradicionalnih Judov. Hofmeister, rojen leta 1975 v Münchnu, je študiral zgodovino, politologijo in družbene vede ter univerzitetni študij zaključil z magisterijem znanosti na London School of Economics and Political Science (LSE). Po študiju v Jeruzalemu, vključno na ješivi Mirer in Beit Hora’a Rav Moše Halberstama זצ״ל, je prejel več semih in bil posvečen v rabina pri Rav Moše Sternbuchu שליט״א, av bet dinu iz Jeruzalema. Leta 2012 je bil na predlog dajana Chanocha Ehrentreua שליט״א in Evropskega bet dina (EBD) imenovan za stalnega člana odbora Konference evropskih rabinov. Od leta 2013 je med drugim predsednik Evropskega združenja mohelov. Leta 2016 je bil imenovan za rabina dežele Štajerske in glavnega rabina Gradca, ki službuje tudi na Dunaju.

KANTOR 

Michael Kaner
Kantor

Leta 1988 rojeni kantor Michael Kaner je odraščal v strogo verni družini. Po končanem obveznem šolanju se je preselil v Izrael, kjer je študiral na ješivi. Po vrnitvi na Dunaj je bil med drugim član pevskega zbora v osrednji sinagogi dunajske judovske skupnosti (“Stadttempel”). Poleg študija tehnike je užival v petju in se učil kantorstva pri dunajskem glavnem kantorju Shmuelu Barzilaiu. Kaner je nato več let deloval kot kantor judovske skupnosti v Salzburgu in gostujoči kantor številnih tujih judovskih skupnosti. Marca 2019 je bil imenovan za kantorja v sinagogi v Gradcu, od leta 2021 pa vodi bogoslužja in recitacije tore tudi v Sinagogi Ljubljana.

TAJNIŠTVO

Sašo Kralj
Glavni tajnik

Sašo Kralj se je rodil in odraščal v Ljubljani. Po študiju novinarstva se je zaposlil kot namestnik urednice najbolj brane tiskane tedenske priloge osrednjega slovenskega časnika, nato kot direktor marketinga in direktor za prodajne kooperacije pri mednarodni avtomobilski znamki. Za tem je kot samostojni svetovalec na področju identitete blagovnih znamk projektno svetoval različnim podjetjem. Je ena od gonilnih sil za LJFW – Ljubljanskim tednom mode, največjim modnim dogodkom v Sloveniji. Kot CMO je prevzel vlogo pri vzpostavitvi prve na tehnologiji blockchain temelječe tržnice za luksuzno modo iz druge roke in se pozneje kot strokovnjak za marketing ter gostoljubje osredotočil na delo v nekaterih največjih in najbolj priljubljenih restavracijah v Ljubljani. Leta 2021 se je kot sodelavec pridružil Judovski skupnosti Gradec kot strokovnjak za odnose z javnostmi in organizacijo, s poudarkom na odnosih s slovensko judovsko skupnostjo, vključno z vlogo glavnega tajnika Judovskega združenja Slovenije.