MOLITVE

Molitve v Sinagogi Ljubljana so na predvečer (erev) šabata (v petek zvečer) in v soboto zjutraj ter ob judovskih praznikih. Za obisk je obvezna predhodna prijava. Molitve sledijo tradicionalnemu obredu prostorske ločitve moških in žensk. Po molitvi so prisotni vabljeni na kiduš in seudah. Člani skupnosti in judovski gostje iz tujine se lahko glede terminov molitev obrnejo na pisarno Judovskega združenja Slovenije – skupnosti tradicionalnih Judov.

Zaradi varnostnih razlogov je udeležba pri molitvah mogoča le ob predhodni prijavi, ki ji sledi potrditev s strani pisarne Judovskega združenja Slovenije. Prosimo, upoštevajte, da individualni in nenapovedani obiski sinagoge zaradi organizacijskih razlogov niso mogoči.

verski pouk

Verski pouk za vse judovske otroke v Sloveniji poteka v obliki skupinskega pouka, ki poteka v živo in prek spleta. Prijave za verski pouk se zbirajo prek pisarne skupnosti. Sodelujejo lahko vsi otroci in mladostniki, ki pripadajo skupnosti.

mikva

Trenutno v Ljubljani ni mikve. Najbližje so v Trstu, Zagrebu ali na Dunaju.

pastoralna skrb/kult

Bogoslužja v sinagogi redno vodijo usposobljeni člani skupnosti ali zunanji kantorji. Pastoralne pogovore, skrb za zapornike, bolnike in žalujoče ali osebe v kriznih razmerah usklajuje vodstvo pisarne Judovskega združenja Slovenije.

Glavni rabin Ariel Haddad שליט״א, ki se je Judovskemu združenju Slovenije pridružil leta 2022, je kot rabin v Sloveniji uradno akreditiran že od leta 2003. Po potrebi ga v rabinskih zadevah zastopa glavni rabin Judovske skupnosti Gradec in član odbora Konference evropskih rabinov, Schlomo Hofmeister שליט״א. Skupaj oblikujeta rabinat Judovskega združenja Slovenije – skupnosti tradicionalnih Judov.

pogrebi/smrti

Pravilna izvedba pogreba, vključno z ustrezno taharo, je za Judovsko združenje Slovenije še posebej pomembna, pogreb se mora v skladu z verskimi predpisi po smrti izvesti v najkrajšem možnem času. V primeru smrti se nemudoma obrnite na pisarno Judovskega združenja Slovenije. Izven uradnih ur vam zagotavljamo številko za klic v sili, na kateri smo dosegljivi 24 ur na dan. Pokop na judovskem pokopališču predvideva članstvo v Judovskem združenju Slovenije, v vsakem primeru pa predpostavlja, da se pokojnik po halaki, judovski verski zakonodaji, šteje za Juda.

košer prehrana

V Ljubljani trenutno ni košer gostinskih obratov ali trgovin z živili. Najbližji ponudniki košer prehrane so v Trstu, Zagrebu ali na Dunaju. Kuhinja sinagoge Judovskega združenja Slovenije v Ljubljani sledi košer predpisom, vendar se uporablja le za zagotavljanje obrokov za člane skupnosti za kiduš ob šabatu, hagu in drugih verskih praznovanjih. Ob pravočasnem obvestilu lahko v posameznih primerih Judovsko združenje Slovenije pomaga pri nakupu in dostavi košer prehrane iz Gradca in z Dunaja.