novice

Poklon žrtvam holokavsta v Dolgi vasi pri Lendavi

27. januar 2023

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta se je Judovsko združenje Slovenije – skupnost tradicionalnih Judov žrtvam poklonilo tudi na judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi, kjer je podpredsednica Sara Božanić k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja položila venec.

V imenu predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar sta venec položila mag. Eva Tomič, svetovalka Predsednice republike Slovenije za podnebne politike in človekove pravice, in Aleksej Skok, svetovalec Predsednice Republike Slovenije za politične zadeve. Vence so položili tudi veleposlanik države Izrael v Republiki Sloveniji Zeev Boker, generalni konzul Madžarske v Sloveniji Máthé László Eduárd, župan Občine Lendava Janez Magyar in predstavnica Centra judovske kulturne dediščine – Sinagoge Maribor Marjetka Bedrač, predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Dušan Orban in predsednik Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava Tomi Horvat.

Občina Lendava in Judovsko združenje Slovenije sta se lani z zgodovinskim sporazumom dogovorila, da se pokopališču nekdanje judovske skupnosti v Lendavi vrne prvotna namembnost pokopališča za Jude. Dogovor določa, da pokopališče v nadaljevanju uporablja (izključno) Judovsko združenje Slovenije kot pokopališče za svoje člane.

Foto: Tomaž Galič