novice

Prižig velike hanukije pred Sinagogo Ljubljana

05. december 2021

Ob hanuki brez kulturnega programa, s pozornostjo do zdravja drugih in z veliko radosti

Z današnjim prižigom osme sveče na velikem svečniku pred Sinagogo Ljubljana na Trubarjevi cesti se je začel zadnji dan hanuke, ki so jo Judje po vsem svetu letos začeli praznovati 28. novembra ob sončnem zahodu. Namen javnega prižiganja hanukije v sklopu praznovanja hanuke je seznaniti siršo javnost s prisotnostjo judovske skupnosti in kulture v Sloveniji.

„Trenutne razmere, povezane s Covid-19, na žalost še vedno zahtevajo znatno omejevanje delovanja skupnosti in opuščanje dogodkov v živo v zaprtih prostorih. Za predsedstvo ljubljanske sinagoge namreč ni pomembno le slediti odredbam o ukrepih, ki so nujno potrebni, ampak smo kot tradicionalna judovska skupnost zavezani načelu “Pikuach Nefesh”, torej zapovedi varovanja zdravja drugih. S tem v mislih smo se vzdržali praznovanja s kulturnim programom in se z veliko radostjo srečali le zato, da bi na čudoviti novi veliki hanukiji prižgali osmo luč hanuke,“ je ob priložnosti povedal Elie Rosen, predsednik Judovske skupnosti Gradec in Sinagoge Ljubljana. Skupaj z glavnim rabinom za Slovenijo,  Arielom Haddadom, sta kljub slabemu vremenu prižgala sveče v prisotnosti številnih članov skupnosti in prijateljev, med zbranimi sta bili tudi veleposlanica Avstrije v Sloveniji, njena ekscelenca Elisabeth Ellison-Kramer, in pater Peter Lavrih, komisar Komisariata za Sveto deželo.

Njena ekscelenca Elisabeth Ellison-Kramer, in pater Peter Lavrih, komisar Komisariata za Sveto deželo, v pogovoru z Elijem Rosnom, predsednikom Sinagoge Ljubljana. Foto: Žiga Intihar

Hanuka, znana tudi kot “praznik luči”, je judovski praznik, ki se praznuje osem noči in dni ter se po hebrejskem koledarju začne na 25. dan judovskega meseca kislev, kar se po gregorijanskem koledarju lahko zgodi kadar koli od konca novembra do konca decembra.

Praznik obeležuje zmago Makabejcev nad Grki in vnovično posvetitev drugega judovskega templja v 2. stoletju pred našim štetjem v Jeruzalemu. Čeprav naj bi bilo po legendi zalog oljčnega olja, ki je bil nujen za bogoslužje v templju, dovolj le za en dan, je olje čudežno zadostovalo za kar osem dni. V spomin na te dogodke v judovskih domovih in sinagogah Judje vsak večer prižgejo dodatno svečo na devetkrakem svečniku – hanukiji. Eden od krakov služi za t. i. šamaš, svečo, s pomočjo katere se prižge ostalih osem sveč. Na zadnji večer praznika tako zagorijo vse.

Sinagoga Ljubljana, s katero upravlja Judovska skupnost Gradec in ki je organizirala prižig svečnika, je svoja vrata odprla 9. novembra letos v prisotnosti predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo, dr. Ignacije Fridl Jarc, veleposlanice Avstrije v Sloveniji, Elisabeth Ellison-Kramer, veleposlanika Države Izrael za Slovenijo, Eyala Sela, odpravnice poslov na veleposlaništvu ZDA, Susan K. Falatko, veleposlanice Zvezne republike Nemčije, Natalie Kauther, rimskokatoliškega nadškofa msg. Staneta Zoreta, muftija Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzeta Porića ter drugih predstavnikov iz sveta politike, diplomacije ter širše družbe.