novice

Potujoča zbirka judovskih molitvenikov in obrednih knjig

14. september 2022

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota odprli potujočo razstavo Knjižna dediščina predvojne prekmurske neološke judovske skupnosti: Molitveniki in obredne knjige in njihovi lastniki.

Danes so v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota odprli potujočo razstavo Knjižna dediščina predvojne prekmurske neološke judovske skupnosti: Molitveniki in obredne knjige in njihovi lastniki, katere soavtorica je članica Judovskega združenja Slovenije Maja Kutin.

Po uvodnih besedah direkrorice PIŠK mag. Klaudije Šek Škafar sta avtorja razstave Maja Kutin in Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor, zbrane popeljala po razstavi, ki si jo bo v prostorih knjižnice mogoče ogledati do konca septembra, nato bo razstava potovala po Sloveniji.

Razstavo si bo bo v prostorih knjižnice mogoče ogledati do konca septembra, nato bo potovala po Sloveniji.

V lani nastali Judovski zbirki v PIŠK so še posebej izpostavili Hebrejsko biblijo in Toro z omembami nekdanjih rabinov Murske Sobote, dr. Kissa in dr. Rotha, knjige so člani judovske skupnosti  uporabljali za prisego pred murskosoboškim  sodičem. Med molitveniki mahzor in sidur so tudi podpisi lastnikov knjig, prek podpisov v Žalnih molitvenikih za mrtve so izpostavili zgodbe družin, ki so vplivale na gospodarski in družbeni razvoj Prekmurja. Knjige so dragocene, saj sodijo v redko snovna dediščino, ki je ostanek predvojne prekmurske judovske skupnosti, ki je bila večinoma uničena v holokavstu.